Eksisterende isolering og dampmembran fjernes – med mindre dampmembranen er helt tæt, også mod de tilstødende bygningsdele, og isoleringen er i god stand. Dampmembranen kan placeres på undersiden af loftet nedefra, hvis isoleringsarbejdet er et led i en egentlig bygningsrenovering. I nogle tilfælde kan en del af isoleringen genanvendes, hvis den er i god stand.
Ødelagt, fugtig eller nedtrådt isolering udskiftes eller udbedres.
For bjælkelag med lerindskud fjernes indskud og indskudsbrædder.
Over ydervæggen mellem spærene og parallelt med taglægterne monteres vindbrædder, som beskytter isoleringen mod gennemluftning og leder ventilationsluften gennem en ventilationsåbning op i tagrummet.
Vindbrædderne udføres af krydsfiner eller lignende og monteres mod lister på spærene.
Vindbrædderne fuges mod spær og rem eller mur samt i samling mellem lodret og skrå vindbræt.
Over vindbrædderne skal der være en ventilationsåbning med net på min. 30 mm svarende til erfaringstal.
Det lodrette vindbræt monteres længst muligt ude over ydervæggen, så kuldebroer begrænses.
Ventilationsåbninger må ikke blokeres af isolering eller nedhængende undertag. For undertag af banevarer eller træfiberplader bør spalten derfor øges til mindst 50 mm.
Ved vanskeligt tilgængelige tagfødder, hvor det ikke er muligt at montere en plade mellem spærene, kan anvendes omhyggeligt tilskåret fast isolering.
Ved uventilerede undertage (kun muligt ved diffusionsåbne undertage og absolut tæt dampmembran), hvor det ikke er muligt at etablere ventilationsspalte ved tagfoden, etableres ventilationsstudse lige over isoleringslaget.
Den indvendige beklædning skal være lufttæt. Hvis der er tvivl om tæthed, kan der ved efterisolering etableres en ny lufttæt dampmembran, der erstatter den oprindelige.
Dampmembranen kan etableres på konstruktionens overside i loftrummet, når den eksisterende isolering er fjernet.
Dampmembranen føres 50 mm op ad spærsider, hanebånd og ydervæg eller remme.
Den tapes fast og hæftes eller klemmes bag liste på rengjort fast underlag med fugebånd eller fugemasse, så der overalt opnås lufttætte samlinger.
Hvis der stikker søm mv. op gennem loftskonstruktionen, udlægges 50 mm isolering som underlag, der hindrer, at den nye dampmembran perforeres.
Det kan være nemmere at montere dampmembranen under den eksisterende loftbeklædning og opsætte ny loftbeklædning.
Tæthed mod ydervæg og skillevægge skal sikres, og lampeudtag mv. skal være lufttætte. Loftlemme skal ligeledes være isolerede og lufttætte.
Alternativt kan en ny dampmembran etableres ovenpå den eksisterende isolering.
Over dampmembranen skal der i så fald som minimum isoleres med 2/3-dele af den samlede isoleringstykkelse. Den eksisterende dampmembran kan forblive i konstruktionen. Denne løsning kan indebære konstruktive udfordringer mht. sikring af tæthed.
I konstruktioner med intakte, pudsede lofter eller fuldspartlet gipspladebeklædning kan der som nævnt efterisoleres med fleksibel isolering, f.eks. plade eller granulatisolering uden etablering af dampmembran.
Konstruktionen efterisoleres til det valgte niveau, dvs. samlet 300 eller 400 mm.
Isoleringen udlægges i flere lag med forskudte samlinger og sluttende tæt til konstruktioner, spær og vindbrædder ved facader. Der må ikke være luftlommer.
Typisk udlægges 1 lag og evt. supplerende granulat mellem spærfødder til overside spærfod og 2 lag over spærfødderne eller hanebåndsbjælkerne.
Større spalter udfyldes med afskårne isoleringsstrimler. Mindre spalter og huller fyldes med granulat, så isoleringen slutter tæt i samlinger og mod konstruktion.
Isoleringen må ikke trykkes, og den smigskæres ved ventilationsspalter ved tagfod.
Granulat
Isoleringen kan også udføres ved udblæsning af granulat på loftet. Det kræver, at vindbrædderne ved facaden stikker mindst 50 mm op over den indblæste isolerings færdige overside, så der ikke er risiko for, at ventilationen bliver blokeret.
Udækket isoleringsmateriale skal opfylde brandkrav mindst svarende til klasse A.
Gangbroer udført af tætte materialer f.eks. krydsfiner hæves mindst 50 mm over den færdige isolering, så luften kan cirkulere under gangbroen.
Gangbroen skal sikre færdsel fra loftlem til installationer, tagvinduer, eller inspektion af dele af taget, så isoleringen ikke trædes flad. Gangbroer kan indgå i afstivning af tagkonstruktionen.
Ventilationen af det kolde tagrum etableres i overensstemmelse med anbefalingerne tidligere.
Tagdækningen gennemgås og udbedres eller udskiftes og forsynes med undertag.
Derpå sikres effektiv ventilation af loftrummet med spalter ved tagfod/hanebåndsfod og kip — alternativt med ventilationsstudse.
Ventilationskanaler
Aftrækskanaler for både naturlig og mekanisk ventilation af boligerne skal være tætte og bør kondensisoleres i forbindelse med efterisoleringen.
Ventilatorer/ventilationsaggregater placeret på loftet hæves, så de står på den ny efterisolerede konstruktion.
Under anlæggene kan anvendes fast diffusionsåben isolering som underlag for lyddæmpende fliser.