Guide til luft til luft-varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe er som regel en god løsning, hvis huset ikke er fuldt opvarmet i fyringssæsonen, ikke ligger i et område med tilslutningspligt og ikke har et vandbåret varmeanlæg.

Indhold

  • Tilslutningspligt
  • Placeringsmuligheder i forhold til støjgrænse

Tilslutningspligt

Før man vælger at installere en luft til luft-varmepumpe bør det altid undersøges hos kommunen, om der er forsyningsplaner for området, og om der er – eller kan ventes at komme – tilslutningspligt.

Kollektiv varmeforsyning omfatter fjernvarmeforsyning og forsyning med naturgas. Hver enkelt kommune har planlagt, om der skal stilles kollektiv varmeforsyning til rådighed i de enkelte boligområder. I nogle områder kan der være krav om tilslutning til kollektiv varmeforsyning. Kommunernes tekniske forvaltninger vil kunne oplyse om muligheder, planer og krav i de konkrete boligområder.

Placeringsmuligheder i forhold til støjgrænse

Der må maksimalt være et støjniveau på 35 dB(A) ved skellet til naboer. Derfor skal det på forhånd undersøges, om dette kan overholdes. Hertil kan benytte dig af Energistyrelsens støjberegner, der vejleder om placering af varmepumpens udedel.

Støjberegner

Selvom støjgrænsen overholdes, kan et støjniveau på 35 dB(A) virke generende. Derfor bør varmepumpens udedel ikke placeres ved vinduer til sove- eller opholdsrum. Du kan tilbyde husejeren en prøvelytning på eksisterende installationer.

Indhold

  • Dimensioneringen
  • Behov
  • Nedre temperaturgrænse

Dimensioneringen

Ved dimensioneringen skal det sikres, at husets aktuelle varmebehov dækkes af det samlede varmeanlæg. Dimensioneringen af varmepumpen bør foretages af en VE-godkendt montør eller installatørvirksomhed.

Behov

Afklar forventningerne til varmeanlægget sammen med boligejeren. Varmepumpen skal fx dimensioneres i forhold til, om den skal holde et sommerhus frostfrit om vinteren, og om den skal kunne startes fjernbetjent for at varme sommerhuset op inden ankomst.

Nedre temperaturgrænse

Vælg en varmepumpe, der har en lav nedre temperaturgrænse for drift, så den kan klare længerevarende vinterperioder ved fx -10 °C. Skal varmepumpen bruges til at holde sommerhuset frostfrit, er det meget vigtigt, at den kan indstilles til en temperatur på 8 til 12 °C.

Vælg en anbefalet varmepumpe

Det anbefales, at der vælges en luft til luft-varmepumpe, der som minimum er A++-mærket. De bedste på markedet er mærket A+++.

Desuden anbefales det, at du vælger en omdrejningsreguleret varmepumpe, der kan køre med dellast i længere perioder. Dette opfyldes af de fleste luft-luft varmepumper, der sælges i Danmark.

På Energistyrelsens varmepumpeliste findes de bedste varmepumper på det danske marked. Varmepumperne på listen overholder alle lovkrav og er testet af et uafhængigt testlaboratorium.

Varmepumpelisten

Indhold

  • Plads- og adgangsforhold
  • Placering af indedel

Plads- og adgangsforhold

Tjek, at der er plads og adgang til varmepumpen. En luft til luft-varmepumpe består af en udedel og en indedel. Delene vil typisk have følgende mål:

Indedel:

  • Bredde: 100 cm
  • Dybde: 30 cm
  • Højde: 30 cm

Udedel:

  • Bredde: 100 cm
  • Dybde: 20 cm
  • Højde: 30 cm

Placering af indedel

Indedelen skal placeres højt i det rum, der skal opvarmes. Hvis det er muligt, skal den monteres væk fra sofaer eller steder, hvor man opholder sig i stilstand i længere tid.

Indhold

  • Radiatortermostater
  • Rørføring

Radiatortermostater

Gennemgå og skift om nødvendigt radiatortermostater. Termostaterne skal slå radiatorerne fra ved den rette temperatur. Når varmepumpen kan klare opvarmningen alene, må der altså ikke være varme på radiatorerne.

Rørføring

Rørføring gennem husfacaden skal udføres, så der ikke kan trænge vand og støj ind. Derfor skal gennemføring af kabler og rør altid tætnes med egnede materialer.

Normalt fører man rør på udvendig væg op til højden svarende til indedelens placering, så der ikke er synlig rørføring indvendigt.

Indhold

  • Kontrollér udedelen
  • Instruer om kølefunktion

Kontrollér udedelen

Kontrollér at udedelen dræner tilfredsstillende for tøvand ved afrimning, da varmeveksleren ellers med tiden bliver blokeret af is, når udetemperaturen falder. Tjek termostater, og instruér ejeren.

Tjek, at radiatorernes termostater står på en lavere temperatur end varmepumpens. Herved begrænses radiatorernes elforbrug mest muligt. Instruer efterfølgende ejeren i, hvordan dette gøres.

Instruer om kølefunktion

Instruer ejeren i, at elbesparelsen vil blive væsentligt mindre eller helt udeblive, hvis varmepumpen bruges til at køle med om sommeren. Det skyldes, at varmepumpen da vil bruge el til køling. Elbesparelsen er størst ved ren varmedrift.

Gå til energiløsningen

I energiløsnigen findes teoretiske og praktiske oplysninger om, hvordan luft til luft-varmepumpe etableres.

Luft til luft-varmepumpe

Luft luft-varmepumpe