Guide til jordvarmepumpe

Indhold

  • Varmebehov
  • Tilslutningspligt
  • Støjniveau
  • Tilgængeligt areal
  • Varmeafgivereffekt
  • Myndighedstilladelse
  • Drikkevand
  • Anlægstype

Varmebehov

Et groft overslag på størrelsen af varmepumpen kW-mæssigt til at dække varmebehovet ned til -7 °C som defineret i DS469 jf. bygningsreglementet, kan udføres med formlen herunder.

kWvarmepumpe = (Etotal - 0,86 * beboere) * 0,45 + 0,1 * beboere

Etotal er husets årlige energiforbrug angivet i MWh

Formlen kan bruges til at beregne den nødvendige varmepumpeeffekt ved -7 °C og normalt brugsvandsforbrug, men denne effekt er ofte lavere end de angivne varmeeffekter for varmepumper og skal findes i databladet for den enkeltevarmepumpe. Derudover vil der være behov for adgang til supplerende varme fra enten el-patron eller en anden supplerende varmekilde, så varmepumpen kan dække behovet ved den dimensionerede udetemperatur på -12 °C.

For huse med fire beboere og et normalt brugsvandsforbrug kan ligningen ovenfor reduceres til følgende formel:

kWvarmepumpe = Etotal * 0,45 - 1,15

 

Tilslutningspligt

Undersøg hos kommunen, om huset har tilslutningspligt til kollektiv forsyning, og om denne må fraviges.

Støjniveau

Der er også regler for støjniveauet fra tekniske installationer herunder jordvarmepumpers inde-del, som generelt ikke må overstige 30 dB i beboelsesrum, jf. Vejledning til Bygningsreglementet. Man skal derfor være opmærksom på placering af varmepumpen tæt på sove- og eller opholdsrum.

Tilgængeligt areal

En tommelfingerregel er, at en jordvarmepumpe skal bruge et frit jordareal på 2 til 3 gange størrelsen af det opvarmede areal. Huse med et forholdsvist stort energiforbrug pr. kvadratmeter og med let jord eller sandet jord kræver typisk størst jordareal.

Varmeafgivereffekt

Den samlede ydelse af husets varmeanlæg bør være større end husets dimensionerede varmetab ved en udetemperatur på -12 °C. Ydelsen beregnes ved at lægge ydelsen for de enkelte radiatorer og gulvvarmeanlæg sammen – for radiatoranlægget veden fremløbstemperatur på 55 °C og en returløbstemperatur 45 °C samt for gulvvarmeanlægget ved en fremløbstemperatur på 45 °C og en returløbstemperatur 35-40 °C.

Hvis en beregning viser, at radiatorydelsen ikke er stor nok til at kunne dække det dimensionerende varmetab ved den lave fremløbs- og returtemperatur, må der monteres ekstra radiatorer eller udskiftes radiatorer til mere effektive modeller. Alternativt kan det dimensionerende varmetab reduceres ved at foretage energibesparende foranstaltninger som fx efterisolering af ydervægge og lofter samt udskiftning af vinduer.

Benyt Videncentrets regnearksværktøj til at vurdere om radiatoranlægget er stort nok:

Beregning af varmeafgiveree (xls)

Myndighedstilladelse

Etablering af jordvarmeslanger kræver som udgangspunkt tilladelse fra kommunen, før arbejdet kan igangsættes. Undtaget er dog såkaldte terrænnære anlæg som indeholder godkendte frostsikringsmidler og som ikke er placeret i områder medsærlige drikkevandsinteresser. Disse anlæg har alene ”anmeldepligt”.

Drikkevand

Undersøg hos kommunen, om der er drikkevandsboring eller vandforsyningsanlæg inden for 50 meter. Er det tilfældet, kan der ikke etableres en jordvarmepumpe.

Anlægstype

En jordvarmepumpe kræver, at huset har et vandbåret varmeanlæg samt et areal til nedgravning af jordslanger. 

Radiatoranlæg er enten en-strengsanlæg eller to-strengsanlæg. For begge anlægstyper gælder det, at vandfowet i anlægget skal være tilstrækkelig højt for at sikre varmepumpens energieffektivitet, uden at der opstår støj i radiatorer. Hvisvarmeanlægget med eksisterende forsyning har kørt med en forskel mellem frem og retur på mindre end 10 °C, er cirkulationen tilstrækkelig.

Et en-strengsanlæg, der kan køre med lave fremløbstemperaturer, kan være udmærket egnet til jordvarmepumper (og til luft-vandvarmepumper).

I et en-strengsanlæg løber vandet til og fra radiatoren i samme rør. Det vil sige, at der kun går én rørledning gennem hele huset, hvor det varme vand tages fra, og returvandet afeveres til. Er rørene ført over gulvet, kan det let ses, at det er et en-strengsanlæg. Er rørene ført under gulvet, kan det være sværere at afgøre. Hvis det ikke er muligt at bestemme typen af anlæg ud fra ventilerne, kan man slukke for gulvvarme, varmtvandsbeholder og alle radiatorer. Hvis returvandet fortsætter med at være varmt, er der tale om et en-strengsanlæg.

I to-strengsanlæg er der et frem- og returrør, som forsyner og aftager vand fra alle varmeafgivere. Dette anlæg kan også være udmærket til luft-vandvarmepumper, hvis varmeafgivereffekten er stor nok, se afsnit om tjek af varmeafgivereffekt. Hvis termo- eller telestater i et to-strengsanlæg lukker for vandfowet i varmeafgiverne på grund af, at komforttemperaturen er nået, så stopper fowet i hele centralvarmeanlægget og varmepumpen vil gå i fejl. Dette kan afhjælpes ved at installere etby-pass mellem frem- og returløbsrør. Husk at indregulere systemet så vandet kun strømmer igennem by-passet, hvis termo- og telestater lukker ned for vandfowet i centralvarmesystemet.

Formlen er udledt fra materiale anvendt på VE-G-uddannelsen, med en indetemperatur på 21 °C, brugsvandsforbrug på 860 kWh/person/år og 2.599 graddage svarende til årsnormalen målt i perioden fra 1981 til 2020.

Indhold

  • Krav til dimensionering
  • Supplerende varme
  • Radiatortermostatventiler og evt. gulvvarmesystem
  • Rørstørrelse fra kedel og det samlede flow i anlægget
  • Fremløbstemperatur
  • Elinstallation

Krav til dimensionering

Varmepumpens dimensionering bør foretages af en VE-godkendt montør eller installatørvirksomhed efter DS469, som Bygningsreglementet foreskriver. Dimensioneringen skal sikre, at varmepumpen kan dække rumvarme- og varmtvandsbehovet for den aktuelle bygning med en dimensioneret udetemperatur på -12 °C.

Varmepumpen dimensioneres til alene at dække varmebehovet ved udetemperaturer ned til -7 °C, hvor elpatronen kan bruges som supplement ved udetemperaturer under -7 °C.

Varmepumpen skal også kunne operere og yde en varmestrøm til rumopvarmning eller til varmt brugsvand (alt efter dens formål), selv om udetemperaturen er lavere end den dimensionerende udetemperatur på - 12 °C eller varmekilden fx jord, grundvand, sø, havn eller hav har en lavere temperatur end antaget for et normalår.

Anlæg skal dimensioneres, så indløbstemperaturen til varmepumpen er mindst 0°C. Lavere temperatur kan dog accepteres kortvarigt, men aldrig koldere end -4°C. Læs mere i Bekendtgørelse om jordvarmeanlæg.

Supplerende varme

Varmepumpeinstallatøren skal tage hensyn til brug af brændeovn eller anden supplerende varme, hvis en væsentlig del af energibehovet dækkes heraf. Varmepumper med elsupplement skal kunne dække varmebehovet ved udetemperaturer ned til -7 °C, alene ved varmepumpedrift. Det vil sige uden supplement fra en el-patron.

Radiatortermostatventiler og evt. gulvvarmesystem

Gennemgå radiatortermostatventilerne for at undersøge, om de skal udskiftes for at opnå tilstrækkeligt fow. Hvis der er installeret gulvvarmeshunt i et hus med ren gulvvarme, bør denne fjernes, da det kan medføre en højere fremløbstemperatur, end der er behov for. Hvis der i huset er installeret termostatventiler med forindstilling, skal den sandsynligvis ændres til en højere kv-værdi.

Hvis de enkelte rums varmetab kan skønnes, så beregnes kv-værdierne efter rummets varmetab med 10 °C afkøling, og et tryktab på 7,5 kPa (0,075 bar), Kv-værdierne må dog ikke være lavere end kV = 0,3 m3/h.

Se endvidere Videncentrets guide om varmeafgiversystem til varmepumper

Eksempel

En radiator forsyner et rum, der har et varmetab på 1,5 kW (ved en udetemperatur på -12 °C). 
Flow = 0,86 ∙ 1,5/10 = 0,13 m3/h. 

Kv = 0,13/kvrod(0,075) = 0,47 m3/h, som ventilen stilles til. (Sammenhængen mellem forindstilling og kv-værdi findes i kataloger og datablade). 

Er der ikke forindstillinger, vil det som regel gå godt, men det bør overvejes at overgå til ventiler med forindstilling. 

Rørstørrelse fra kedel og det samlede flow i anlægget

Undersøg rørstørrelser fra kedel til radiatorstikkene. Hvis rørdimensionen fra kedel til varmesystem er mindre end 1 tomme, og rørstørrelsen til radiatorstikkene mindre end 3/8 tomme, skal det ved beregning sikres, at der kan opnås tilstrækkeligt flow i varmeanlægget, svarende til en afkøling på ca. 10 °C. Hvis rørene er mindre end ca. 5 m lange, kan man regne med, at vandhastigheden skal være mindre end ca. 0,6 m/sek.

Eksempel

Husets varmetab er beregnet/skønnet til 8 kW. 

Ønsket flow = 0,86 x 8/10 = 0,688 m3/h. 

Der findes flere apps til smartphones, der kan beregne tryktabet og hastigheden i rør baseret på det ønskede flow. Nedenfor ses et eksempel på dette. Her er IMI Hydronic Engineering’s app benyttet til at beregne tryktab og hastighed i et rør. Ved en rørstørrelse på ¾” ses det, at hastigheden er 0,52 m/s, og røret er derfor stort nok (< 0,6 m/s).

Som tommelfingerregel kan flowet gennem en radiatortermostat blive op til ca. 100 l/h uden støjproblemer. Tjek det ved, at antal radiatorer x 100 l/time skal være større end det ønskede flow.

Eksempel

I huset ovenfor er der monteret 8 radiatorer.

8 x 100 l/time = 0,8 m3/h. Dette er større end det ønskede flow på 0,688 m3/h. Det betyder, at der ikke vil være støjproblemer.

Fremløbstemperatur

Hvis der er behov for en fremløbstemperatur, som er højere end forventet for gulv- eller radiatorkreds, dvs. over 55 °C, når det er meget koldt udenfor, kan man undersøge, om det skyldes, at kun få radiatorer sørger for hele opvarmningen af huset alene. Hvis det er tilfældet, bør alle radiatorer åbnes, og fremløbstemperaturen vil sandsynligvis kunne reduceres.

Elinstallation

Undersøg varmepumpens (inklusiv hjælpeudstyr og el-patron) nødvendige forsikring i installationsvejledningen.

Typisk vil mindre varmepumper kunne forsikres ved 16 Ampere og større varmepumper ved 25 Ampere. Eltavlen skal som regel udvides og der skal installeres et AC/DC-følsomt fejlstrømsrelæ, hvis varmepumpen er inverter-styret og trefaset. Husk, at en autoriseret elinstallatør altid skal stå for el-arbejdet ved installation af varmepumper.

Læs om autorisation

Køleteknik og kompetencekrav for arbejde med køleteknik

Reglerne for køleteknik afhænger af typen af varmepumpe, arbejdets karakter og det anvendte kølemiddel.

Flyer om varmepumperegler

Ved valg af varmepumper skal man sørge for, at varmepumpen overholder de nuværende regler for ecodesign og så bør man gå efter et så højt energimærke som muligt. 
Varmepumpeanlæg til rumopvarmning og varmepumpeanlæg til kombineret rum- og brugsvandsopvarmning (radiatorer) med undtagelse af lavtemperaturvarmepumper skal som minimum være A-mærket.

De bedste på markedet er mærket A+++.

Lavtemperaturvarmepumper (gulvvarme) skal som minimum være A+-mærket.

De bedste på markedet er mærket A+++.

På Energistyrelsens Varmepumpeliste kan du sammenligne varmepumper på det danske marked. Varmepumpernes effektivitet er testet af et uafhængigt testlaboratorium. De lever bl.a. op til produktkrav for miljøvenligt design (ecodesign).

Du finder listen her

Valg af jordslanger

Jordslanger skal være tæthedsprøvet og af godkendt type. Læs mere i Bekendtgørelse om jordvarmeanlæg.

Krav til brinevæske

Andelen af frostsikringsvæske skal være på minimum 35 % og være et af de tilladte frostsikringsmidler. De tilladte frostsikringsmidler er angivet i Bekendtgørelse om jordvarmeanlæg.

Indhold

  • Plads- og adgangsforhold
  • Afstandsforhold for jordslanger

Plads- og adgangsforhold

Tjek, at der er plads og adgang til varmepumpen. En jordvarmepumpe vil typisk veje 100-130 kg og have målene:

  • Bredde: 60 – 90 cm
  • Dybde: 60 - 90 cm
  • Højde: 180 -210 cm

Afstandsforhold for jordslanger

Der er krav om afstand fra jordslanger og til vandforsyning, bygninger, vand- og kloakrør, andre anlæg, overfade terræn og skel. Afstandskravene fremgår af Bekendtgørelse om jordvarmeanlæg

Indhold

  • Forhold for gravearbejde
  • Vandindtrængning
  • Støj
  • Isolering
  • Lækagestop
  • Elmåler

Forhold for gravearbejde

Undersøg kortmateriale for at finde ud af, hvor antennekabler, tele- og datakabler, elkabler, vandkabler samt el- og vandstik er placeret på grunden.

Vandindtrængning

I forbindelse med rørgennemføring skal der muligvis laves ekstra foranstaltninger for at hindre vandindtrængning. Undersøg derfor hos husejer, om der er dele af husets fundament, som ofte står under vand ved kraftige regnskyl. Hvis det er tilfældet, kan det kræve ekstra foranstaltninger.

Gennemføringer af kabler og rør skal altid tætnes med egnede manchetter.

Støj

For at undgå støjproblemer fra vibrationer, som forplanter sig gennem rørsystemet, bør varmepumper altid forbindes til varmeafgiversystemet via fleksible tilslutninger, der absorberer eventuelle vibrationer. De steder, hvor rør eller varmepumpe har fast forbindelse til bygninger, bør der anvendes bæringer med gummiafastning for at undgå støjproblemer fra vibrationer.

Isolering

Rør og andre komponenter i installationen skal isoleres mod varmetab og kondens efter DS452. Ofte kræver det ekstra isolering af præisolerede rør. Gennemføringer skal være tætte, så de hindrer gennemgang af generende støj, fugt og lugt.

Læs mere i Bygningsreglementet

Lækagestop

Jordslange-kredsløbet skal være forsynet med trykmonitorering, alarm og en funktion, som stopper anlægget ved trykfald/lækage. Anlægget må ikke kunne genstarte sig selv.

Læs om krav i Bekendtgørelse om jordvarmeanlæg

Elmåler

Hvis varmepumpens forbrug er større end 3.000 kWh/år skal den have separat, typegodkendt elmåler.

Er der elpatron, skal dens forbrug registreres enten via anlæggets egen styring, en timetæller eller en separat elmåler. Læs mere i Bygningsreglementet.

Indhold

  • Instruktion
  • Funktionsafprøvning

Instruktion

Husets beboere skal have demonstreret, hvordan anlægget betjenes, og de skal have udleveret en manual. Der skal være en fuldstændig bruger- og installationsvejledning på dansk.

Funktionsafprøvning

Der er krav om funktionsafprøvning af varmepumpen i forbindelse med afevering. Funktionsafprøvningen skal dokumentere, at varme- og køleanlæggene overholder bygningsreglementets krav til indregulering og styring.

Gå til energiløsningen

I energiløsnigen findes teoretiske og praktiske oplysninger om, hvordan jordvarmepumpen etableres.

Konvertering til jordvarme

jordvarmepumpe