2 Tjeklister til dampspærre

De 2 tjeklister hjælper med at huske dampspærren, når der efterisoleres. Den første vedrører planlægningsfasen og den anden udførelsesfasen.

1. Tjekliste planlægningsfase

Hvis ja

Der skal altid bruges dampspærre på den varme side af isoleringen i ydervægskonstruktioner. I boliger med normal beboelsestæthed er det ikke nødvendigt at fjerne eller punktere den eksisterende dampspærre, når begge dampspærrer er placeret, så højst 1/3 af konstruktionens isolans ligger på den indvendige side af den yderste dampspærre. I vådrum må der ikke være flere dampspærrer. Indvendig efterisolering kræver altid en sagkyndig vurdering, som ofte vil kræve en fugtteknisk beregning, herunder en vurdering af om det overhovedet er en god ide at efterisolere indvendigt. Det skal bl.a. vurderes, om facaden er tæt overfor slagregn, og om man bør bruge en såkaldt adaptiv membran i stedet for almindelig dampspærre.

Hvis nej

Det afhænger af den oprindelig konstruktion, om der skal bruges en (ny) dampspærre eller ej.

Hvis ja

Der skal som hovedregel altid bruges en korrekt monteret dampspærre, og man skal sikre, at materialerne på den kolde side af isoleringen er mere diffusionsåbne end dampspærren, som skal være 10 gange så tæt, som den udvendige afskærmning. (Se undtagelser for tagkonstruktioner nedenfor).

Se Z-værdier for materialer

Ved renovering og efterisolering af tage skal det sikres, at tagrummet er tilstrækkeligt ventileret, efter at renoveringsarbejdet er gennemført. Ventilationen sker gennem ventilationsåbninger ved tagfod og kip – og evt. i gavle. Åbningerne skal svare til 1/500 af det bebyggede areal, og de skal være jævnt fordelt. Ved anvendelse af insektnet i åbningerne skal arealet være dobbelt så stort: 1/250 af det bebyggede areal.

Ved renovering af tage skal der sikres et sammenhængende tæthedsplan sammen med de øvrige bygningsdele i klimaskærmen for at hindre konvektion af fugtig rumluft op i tagkonstruktionen. Tæthedsplanet består af lufttætte materialer, for eksempel en dampspærre eller et intakt pudset loft eller fuldspartlet gipspladebeklædning.

Hvis nej

Der skal som hovedregel ikke bruges en dampspærre. En undtagelse er gulvkonstruktioner, hvor der som hovedregel skal bruges en damp- eller fugtspærre som radonsikring.

Hvis ja

I boliger med normal beboelsestæthed er det ikke nødvendigt at fjerne eller punktere den eksisterende dampspærre, når begge dampspærrer er placeret, så højst 1/3 af konstruktionens isolans ligger på den indvendige side af den yderste dampspærre. I vådrum må der ikke være flere dampspærrer.

Hvis nej

Ved konstruktioner med træbaserede materiale, skal der som regel projekteres med en dampspærre i den efterisolerede konstruktion. Der kan være undtagelser ved tagkonstruktioner.

Hvis ja

Så er dampspærren placeret korrekt i kontorer og boliger med normal beboelsestæthed Vær dog opmærksom på, at denne regel ikke nødvendigvis gælder for tage jf. SBi-anvisning 224, tabel 21. Se tabel med fugtbelastningsklasser i Byg erfa: 2 dampspærrer ved nybyggeri og renovering.

Hvis nej

Hvis dampspærren er placeret for langt ude i isoleringen, er der risiko for kondens ved dampspærre.

Læs om korrekt materialevalg

Hvis nej

Beregn Zinde/ Zude -forholdet for den efterisolerede konstruktion.

Læs om korrekt materialevalg

Hvis nej

Der skal laves en plan for, hvordan dampspærren i den efterisolerede konstruktion sluttes varigt og tæt til de øvrige konstruktioners tætte lag.

Se mere om tætte samlinger

2. Tjekliste udførelsesfase

Hvis nej

Det er ikke ligegyldigt, hvor i konstruktionen dampspærren placeres. Hvis det viser sig umuligt at placere den der, hvor den er tegnet, skal den projekterende lave en ny beregning og vurdere, om dampspærren kan flyttes.

Hvis ja

En gammel dampspærre kan normalt forblive i konstruktionen uden videre foranstaltninger, når begge dampspærrer er placeret, så højst 1/3 af konstruktionens isolans ligger på den indvendige side af den yderste dampspærre

Hvis nej

Undersøg om der er en dampspærre i den gamle konstruktion. En gammel dampspærre kan normalt forblive i konstruktionen uden videre foranstaltninger, når begge dampspærrer er placeret, så højest 1/3 af konstruktionens isoleringsevne ligger på den indvendige side af den yderste dampspærre.

Hvis nej

Det er afgørende for en velfungerende konstruktion uden fugtskader at dampspærren er udført tæt. Den skal have tætte samlinger og slutte tæt til alle gennemføringer og andre bygningsdele.

Se mere om tætte samlinger

Hvis nej

Det er vigtigt, at der vælges et egnet og godkendt produkt til dampspærren, og at der til tætningen af samlinger og detaljer bruges produkter, der sikrer varigt tætte samlinger. Brug systemløsninger med produkter fra samme producent.

Se mere om korrekt materialevalg

Yderligere information

BYG-ERFA

Dampspærrer ved nybyggeri og renovering

Gå til BYG-ERFA.dk

Dampspærrematerialer og fugttransport (erfaringsblad nr. (39) 15 12 28)

Gå til BYG-ERFA.dk

SBi-anvisninger

SBi-anvisning 214, Klimaskærmens lufttæthed (Rasmussen & Nicolajsen, 2007)

SBi-anvisning 240, Efterisolering af småhuse - Byggetekniske løsninger (Møller, 2012)

SBi-anvisning 273 Tage – materialer, opbygning, egenskaber, detaljer

Gå til anvisninger.dk