Kold skunk - udefra
Eksisterende isolering og dampspærre fjernes – medmindre det eksisterende er udført korrekt og er intakt, så dampspærren er helt tæt, og isoleringen er i god stand.
For bjælkelag med indskud kan ler og brædder evt. fjernes for at give bedre plads til isoleringen. Der etableres lufttæt fuget skot under skunkvæg – så ventilation i bjælkelag hindres.
Hvis skunken er forsynet med gulvbrædder, kan disse beholdes og danne grundlag for dampspærren. Det forudsætter en helt tæt fastgørelse af dampspærren ved ydervæg, der hindrer ventilation under gulvet.
Afhængigt af den valgte løsning for hele tagfladen udføres påforing af spær, så en effektiv isoleringstykkelse og plads til ventilation sikres.
Afhængigt af konstruktionen opsættes vindplader ved tagfod mellem spær for at forhindre gennemblæsning af isolering og sikre en fast ventilationsspalte mellem isolering og undertag. Vindpladerne udføres af krydsfiner og monteres mod lister på spærene og fuges mod spær og rem eller mur samt i samling mellem lodret og skrå vindbræt. Over vindbrædderne skal der være en ventilationsåbning med net på 30 mm.
Den begrænsede plads i skunken gør, at rækkefølgen på efterisoleringsarbejdet har stor betydning for et godt resultat:
- Der udlægges først 50 mm isolering på dæk og opsættes 50 mm isolering fastholdt på skunkvæg; isoleringen beskytter dampspærren mod perforeringer og giver jævnt underlag for arbejdet.
- Dampspærren monteres og føres 50 mm op ad bjælkesider og til ydervæg eller rem. Dampspærresamlinger tapes med overlap på min. 150 mm. Dampspærren for skunken udføres i damptæt forbindelse med dampspærre i skråvæg. Membranen hæftes med klammer og tapes fast eller klemmes bag liste på rengjort fast underlag med fugebånd eller fugemasse, så der overalt opnås lufttætte samlinger.
- På den kolde side af dampspærren skal der minimum isoleres med to tredjedele af den samlede isoleringstykkelse. Konstruktionen efterisoleres til samlet 300 eller 400 mm eller til rentabelt niveau, afhængigt af pladsforhold.
Isoleringen udlægges i flere lag med forskudte samlinger og sluttende tæt til konstruktioner, spær og eventuelle vindplader ved facader. Mindre spalter fyldes med isoleringsstrimler eller granulat, så isoleringen slutter tæt i samlinger og mod konstruktionen. Isoleringen må ikke trykkes. Isoleringen smigskæres, hvor der er vindplader ved tagfod.
Isoleringen af skunkgulvet kan evt. udføres ved udblæsning af granulat. Hvis konstruktionen har vindplader ved facaderne, skal de stikke mindst 50 mm op over den indblæste isolerings færdige overside, så der ikke er mulighed for blokering af ventilationen.
Udækket isoleringsmateriale skal opfylde brandkrav mindst svarende til klasse A.
Rør til varmeanlæg og evt. koldtvandsrør mv. flyttes eller isoleres omhyggeligt.
Kold skunk – indefra
Løsningen er typisk vanskelig at udføre korrekt indefra, og anbefales derfor ikke. Det skyldes ringe adgangs- og pladsforhold samt mindsket mulighed for at opnå korrekte løsninger, herunder en effektiv tæt dampspærre, flytning af evt. installationer, korrekt og fastholdt isolering med overgang til skråvægsmembraner og skråvægsisolering, evt. udbedring af tagbelægning samt valg og etablering af undertag og ventilationsløsning.
Hvis isolering af et koldt skunkrum alligevel udføres indefra, skal lemme til skunke isoleres (f.eks. med 15-20 cm hård isolering) og være luft- og damptætte (eller evt. blændes).
Evt. gennembrydninger etableret i forbindelse med arbejdet blændes. Adgangslemme til inspektion af installationer skal bevares.
Installationer i kolde skunkrum
Kolde skunkrum med rør til varmeforsyning eller brugsvand eller elinstallationer skal kunne inspiceres, og derfor skal der typisk etableres en smal gang/krybebro.
Rørisolering skal tjekkes og bør typisk øges for at hindre varmetab eller frostskader.
Adgangslemme skal isoleres og være luft- og damptætte. Installationer i rummet skal flyttes, hvis skunklemme blændes efter isoleringen.