Udførelse

Sådan udfører du energiløsningen i praksis. Du kan bruge guiden til at sikre, at du husker alle trin, eller i samtale med dine kunder, så de forstår, hvad renoveringen indebærer.

Ved delkonvertering af varmeforsyningen fra naturgas til luft til vand-varmepumpe, skal varmepumpen passe til varme- og varmtvandsbehovet.

Varmepumperne alene vil i nogle tilfælde ikke kunne levere den nødvendige fremløbstemperatur ved -12°C, og det vil derfor være gunstigt at dimensionere varmepumperne til at kunne dække hele rumvarmebehovet ned til en given udetemperatur, kaldet varmesystemets bivalenttemperatur.

Den valgte bivalenttemperatur vil afgøre, hvor stor en del af det årlige rumvarmebehov, som varmepumpen dækker, og hvad årsdrifteffektfaktoren for varmepumperne bliver.

Typisk vil valget af bivalenttemperatur være begrænset af hvor høj fremløbstemperatur varmepumperne kan levere og vil være en afvejning mellem:

  • Den årlige effektivitet
  • Dækningsgrad af årligt rumvarmebehov
  • Besparelse vs. investeringsomkostning pr. ekstra varmepumpe
  • Bygningens strømkapacitet og omkostningerne for yderligere kapacitet

Derfor er dimensionering af varmepumpeanlæg og valg af bivalenttemperatur en gentagende beregningsproces, hvor man prøver sig frem med at fastlægge bivalenttemperatur, og hvor punkterne ovenfor vil afgøre, hvilken størrelse varmepumpeanlæg der bør vælges.

Den eksisterende gaskedelinstallation 

Den del af gaskedelinstallationen, der i samspil med varmepumpen kan dække det dimensionerende varmebehov og varmtvandsbeholderen, bevares.

Den nye varmepumpeinstallation

Indedel

Varmepumpens indedel placeres i umiddelbar nærhed af gaskedlen. Indedelen forbindes ligeledes til varmeanlægget et hybridmodul. Varmepumper kan have forskelle opbygninger, hvor hele kølekredsen er samlet i samme installation udenfor bygningen (kaldet ”Monoblokanlæg”) og varmerørene er koblet til varmepumpen udenfor bygningen.

Den anden mulighed er en installation med kølerørene trukket ind i fyrrummet (kaldet ”Split-anlæg”), hvor varmen afgives til varmeanlægget eller en varm buffertank.

Udedel

I forhold til installation skal man være særligt opmærksom på, at varmepumpens udedel ikke må placeres, hvor den giver støjgener (støjkravet er maksimalt 35 dB(A) i naboskel).

Udedelen placeres så tæt på indedelen som muligt, dvs. med kortest mulig afstand til den ydervæg, som indedelen står op ad. Udedelen kan have en svag hvislen, der kan virke generende på nogle mennesker. Derfor bør den ikke monteres for tæt på en terrasse eller vinduer i opholdsrum.

Udedelen skal placeres på et fast underlag i de afstande til ydervæg/tagudhæng, som producenten har foreskrevet. Evt. støbes et betondæk med isolering under.

Husk at sikre, at udedelen er hævet over terræn, så sne og blade ikke forhindrer optimal drift. Kontrollér, at udedelen dræner tilfredsstillende for tøvand fra afrimning, da varmeveksleren ellers med tiden bliver blokeret af is, når udetemperaturen falder.

Der skal etableres afløb fra udedelen. 

Rør til og fra varmepumpens udedel skal føres igennem klimaskærmen uden utilsigtede kuldebroer, og der skal være plads til varmepumpens indedel i opstillingsrummet.

Der bores huller i ydervæggen for at føre rør fra udedel til indedel. To rør med enten kølemiddel eller vand opvarmet af varmepumpen/returvand fra varmeafgivere forbindes mellem udedel og indedel. Hullerne tætnes, og rørene isoleres. Hvis der skal cirkulere kølemiddel mellem indedel og udedel, fyldes dette på rørene.

Strøm til varmepumpen

Varmepumpen skal forsynes med bimåler, hvis elforbruget overstiger 3.000 kWh/år.

Det skal sikres, at der er etableret tilstrækkelig strømkapacitet til varmepumpen i bygningens elinstallation.

Installationsvejledningen for den aktuelle varmepumpe skal altid følges.

Der skal udføres en funktionsafprøvning af varmepumpeanlæg før ibrugtagning.

Varmepumper er indeholdt og defineret i DS 469. Funktionsafprøvningen skal påvise om varmepumpeanlægget overholder Bygningsreglementets krav til:

  • Indregulering af vand- eller luftstrømme
  • Styring

Relevante standarder for funktionsafprøvning af varmepumpeanlæg omfatter: DS 469.

For regler vedrørende funktionsafprøvning henvises til Bygningsreglementets tekniske bestemmelser:

Tekniske bestemmelser – Funktionsafprøvning

Beregnere

Mere om delkonvertering til luft til vand-varmepumpe

Andre relevante energiløsninger

Energiløsning

Fuld konvertering til luft til vand-varmepumpe

Energiløsningen gennemgår fuld konvertering af centralvarmens varmekilde i etageboliger til luft til vand-varmepumper.

Energiløsning

Konvertering af oliefyret varmecentral til fjernvarme

Det anbefales at konvertere en oliefyret varmecentral til fjernvarme, hvis der er et højt varmeforbrug eller hyppige driftsproblemer/reparatoiner eller manglende varmt brugsvand.

Yderligere information