Udførelse

Sådan udfører du energiløsningen i praksis. Du kan bruge guiden til at sikre, at du husker alle trin, eller i samtale med din kunde, så de forstår, hvad renoveringen indebærer.

Efterisolering af ydervæggen indvendigt bør foretages til en fornuftig isoleringstykkelse, hvor den mulige energibesparelse opvejes i forhold til den plads, den indvendige efterisolering tager i rummet samt, hvorvidt det er rentabelt og fugtteknisk forsvarligt jf. BR18.

Radiatorer nedtages, og eventuel nødvendig ændring af rørføringen udføres før opsætning af væg. Vær opmærksom på, at der ikke må forekomme skjulte samlinger på rørene.

Indvendig vægbeklædning demonteres og en eventuel eksisterende dampspærre fjernes.

Der monteres skelet i form af træstolper eller stålrigler på indersiden af den eksisterende væg. 
Der isoleres i skelettet, så isoleringen sidder stramt imellem træstolper/stålrigler. Der monteres dampspærre på indersiden af isoleringen.

Hvis der er stikkontakter i den væg, der efterisoleres, skal disse flyttes med indad i rummet.

Stikkontakter bør placeres på indersiden af væggen for ikke at ødelægge dampspærren. Der, hvor kablet trækkes gennem dampspærren, skal der tætnes med en kabelkrave. Vær opmærksom på, at der ikke må forekomme skjulte samlinger på kablerne.

Dampspærren skal være tæt omkring eventuelle udeluftventiler. Det kan gøres med en rørkrave.

Der opsættes dampspærre med tape i alle samlinger og med tæt tilslutning mod tilstødende konstruktioner som vinduer, loft, gulv og tilstødende vægge samt gennembrydende installationer. Den tætte tilslutning er ekstremt vigtig for at undgå, at varm, fugtig luft kommer ind bag isoleringen og kondenserer, hvilket giver risiko for skimmel og svamp inde i væggen.

Der monteres lægter på tværs og et tyndt lag isolering mellem disse. Væggen beklædes med gipsplade. Stikkontakter, radiatorer og udeluftventiler monteres.

Dampspærren kan placeres op til en tredjedel inde i den samlede isoleringstykkelse fra den varme side. Det muliggør indbygning af stikdåser m.m. uden, at dampspærren gennembrydes.

Image
3_indvendig-efterisolering-af-let-ydervæg
Efterisolering af let ydervæg udført før BR15. Konstruktion set fra ydersiden (venstre): Regnskærm af brædder, hulrum, vindgips, eksisterende træskelet incl. 100-125 mm isolering, ny indvendig isolering i stålskelet, dampspærre og gipsplader.

Forklar kunden denne løsning

Henvis din kunde til den tilsvarende energiløsning på SparEnergi.dk, hvor den er forklaret lidt mere simpelt.

Mere om indvendig efterisolering af let ydervæg

Andre relevante energiløsninger

Energiløsning

Udvendig efterisolering af let ydervæg

Hvis ydervægsbeklædningen alligevel skal skiftes, skal ydervæggen i henhold til Bygningsreglementet energioptimeres samtidig, hvis det er rentabelt.

Energiløsning

Efterisolering af sokkel

Ikke isolerede eller kun ringe isolerende sokler bør overvejes at efterisoleres. Efterisolering af sokkel kan udføres som et selvstændigt energirenoveringstiltag eller samtidig med en udvendig efterisolering af ydervæggen.

Yderligere information

VIF

VIF: VarmeIsoleringsForeningens produktoversigt 
vif-isolering.dk

SBi-anvisninger

SBi-anvisninger:
239: Efterisolering af småhuse – energibesparelser og planlægning
240: Efterisolering af småhuse – byggetekniske løsninger
224: Fugt i bygninger
anvisninger.dk 

BYG-ERFA

BYG-ERFA Erfaringsblade:
(39) 15 12 29 Dampspærrer – monteringsdetaljer
(39) 15 12 28 Dampspærrematerialer og fugttransport – væg- og loftkonstruktioner
(39) 11 11 22 Dampspærresamlinger og tætningsmidler
byg-erfa.dk

Bygningsreglementet

§ 250 - § 298

bygningsreglementet.dk