Udførelse

Sådan udfører du energiløsningen i praksis. Du kan bruge guiden til at sikre, at du husker alle trin, eller i samtale med din kunde, så de forstår, hvad renoveringen indebærer.

Brug belysningsberegner

Ved dimensionering af et belysningsanlæg, bør der benyttes et program til belysningsberegning. 

Et eksempel på dette er FABA Light, som er elbranchens uafhængige program til belysningsberegning, som afspejler gældende lovgivning og normer.

De fleste armaturproducenter og –leverandører råder også over selvstændige programmer til belysningsberegninger.

BR-krav til belysning

Belysningsanlæg skal dimensioneres, så de lever op til kravene i Bygningsreglementet. 

Læs mere om kravene i BR-overblikket her

Vælg armaturer

Før der bliver valgt armaturer, bør man overveje følgende:

  • Skærpende krav fra bygningsbrugerne til lyskvaliteten, f.eks. synshæmmede.
  • Kan de eksisterende armaturer genbruges, via en simpel omfortrådning (ombygning) af armaturerne? Dette vil være den mere bæredygtige løsning.
  • Farvetemperatur i Kelvin. Typisk kontorbelysning i Danmark ligger i intervallet 3-4.000K. En højere farvetemperatur giver et mere blåligt lys og en lavere farvetemperatur et mere rødligt lys.
  • Farvegengivelse, Ra eller CRI: Skal være over 0,8, men overvej om der er skærpet behov for faregengivelse i visse lokaler. Det kan være relevant at stille krav til Ra > 0,9.
  • Levetid for lyskilderne. Der er stor forskel på produkters levetider. Levetiden er afgørende for efterfølgende den løbende vedligeholdelsesomkostning.
  • Blænding fra lyskilderne

Vælg lysstyring

Når armaturer og lyskilder er valgt, skal der vælges en egnet lysstyring.

Som minimum skal det være en lysstyring til automatisk tænd/sluk af belysningsanlægget. Denne type lysstyring kræver, at der installeres bevægelsesmeldere på kontorerne.

Bevægelsesmeldere afbryder anlægget, når der ikke er nogen personer til stede.

Hvis der er tilstrækkeligt dagslysindfald, skal der vælges en automatisk dagslysstyring. Dagslysfaktoren kan anvendes til at vurdere, om der er tilstrækkeligt dagslysindfald.

Dagslysfaktoren er et mål for, hvor meget dagslys der er indendørs i forhold til udendørs under fri himmel og uden sol. Dagslysstyringen kan enten være on/off eller kontinuerlig.

Læs mere om on/off og kontinuerlig dagslysstyring] à 
(Ankerlink til forklaring af de to begreber i energibesparelsen)

Anlægget bør samtidig zoneopdeles, så lysudsendelsen fra lyskilderne dæmpes mest i zoner med meget dagslys og mindre i zoner med mindre dagslys.

Zoneopdeling 

Det kan være hensigtsmæssigt at zoneopdele belysningsanlægget i et lokale med mulighed for at benytte det efter dagslysforhold og aktiviteter. Ved nye anlæg er det et krav i henhold til Bygningsreglementet (BR18).

Eksisterende installation 

Det eksisterende belysningsanlæg tages ned af en autoriseret elinstallatør.

Ny installation

Det nye belysningsanlæg opsættes og idriftsættes af en autoriseret elinstallatør.

Belysningsanlæggets bruger skal have overleveret en fyldestgørende dokumentation inkl. installationstegninger. Dokumentationen skal blandt andet indeholde information om valgte armaturer og lyskilder samt placering af disse. Desuden skal den indeholde information om de valgte styrings- og reguleringskomponenter, og om disse er indregulerede. Der bør foreligge en indreguleringsrapport.

Endelig skal den indeholde lysberegninger, der viser, at anlægget lever op til kravene i henhold til DS/EN 12464-1:2021. Disse bør være inkl. energiberegninger, som verificerer, at anlægget overholder myndighedskravene.

Der skal gennemføres en funktionsafprøvning af belysningsanlægget, før det bliver taget i brug. Funktionsafprøvningen skal påvise, om belysningsanlægget overholder Bygningsreglementets krav til belysningsstyrke, samt at dagslysstyring, bevægelsesmeldere og zoneopdeling fungerer efter hensigten.

Funktionsafprøvning af belysningsanlæg i kontorer
 

Belysningssystemer skal passes og plejes for at fungere korrekt. Dette gælder også den tilhørende automatik, der styrer og regulerer systemerne.

Det ses dog ofte, at disse systemer ikke drives og vedligeholdes efter forskrifterne fra leverandøren eller installatøren, hvilket medfører ringe belysningskomfort for bygningens brugere og et højere energiforbrug end nødvendigt.

Rengøring

Det er ikke ualmindeligt, at lyskildernes lysnedgang samt tilsmudsning af lyskilder og armaturer kan reducere lysudsendelsen på kontorer med 20 %.

Det er derfor vigtigt, at armaturer og lyskilder rengøres regelmæssigt. Belysningsanlægget bør i hvert fald rengøres, når belysningsniveauet er reduceret til kravet til belysningsstyrken i DS/EN 12464-1.

Hvis belysningsanlægget ikke bliver vedligeholdt, er det nødvendigt at overdimensionere det for at bevare lysniveauet. 

Vinduer

Det er desuden vigtigt, at vinduer rengøres regelmæssigt, da beskidte vinduer reducerer dagslysindfaldet – og dermed effektiviteten af dagslysstyring.

Automatik

Endelig er det vigtigt, at automatik løbende bliver tjekket, dvs., om styringerne fungerer i praksis. Dette kan f.eks. undersøges ved en natrundering, som er et tjek af bygningens forbrug uden for arbejdstiden.

Mere om renovering af belysningsanlæg

Yderligere information

Bygningsreglementet

Ecodesignforordning (EF)

  • Ecodesignforordning (EF) nr. 245/2009 om miljøvenligt design af lysstofrør uden indbygget forkobling og højtryksdamplamper samt forkoblinger og armaturer hertil
  • Ecodesignforordning (EF) nr. 1194/2012 om krav til miljøvenligt design af retningsbestemte lyskilder, LED-lyskilder og dertil hørende udstyr
  • Ecodesignforordning (EF) nr. 874/2012 om energimærkning af elektriske lyskilder og lysarmaturer

Danske standarder

DS/EN 12464-1:2011 Lys og belysning - Belysning ved arbejdspladser - Del 1: Indendørs arbejdspladser

Guides