Udførelse

Sådan udfører du energiløsningen i praksis. Du kan bruge guiden til at sikre, at du husker alle trin, eller i samtale med dine kunder, så de forstår, hvad renoveringen indebærer.

Centralvarme

Centralvarmeanlæg skal dimensioneres efter DS 469, Norm for varme- og køleanlæg i bygninger. 

Centralvarmeanlæg dimensioneres til en fremløbstemperatur på højst 60 °C og en returløbstemperatur på højst 40 °C ved den dimensionerende udetemperatur. 

Disse dimensionerende temperaturer gælder ved ændring af varmeforsyning, renovering og installation af varmeanlæg i eksisterende bygninger. 

I forbindelse med dette kan det være hensigtsmæssigt at efterisolere bygningen eller installere større eller ekstra radiatorer for at kunne dække varmebehovet ved de angivne fremløbs- og returløbstemperaturer.

Fjernvarmeforsyningen kan have regler, der kræver en lavere returløbstemperatur eller større afkøling af fjernvarmevandet, som anlægget så må dimensioneres til.

Varmt brugsvand 

Anlæg til produktion af varmt brugsvand dimensioneres efter DS 439, Norm for vandinstallationer. 

Anlæg til produktion af varmt brugsvand skal under hensyntagen til varmtvandsstedernes antal og brug kunne yde en tilstrækkelig vandmængde og vandstrøm med en temperatur, der passer til formålet. Se kapitel 2 i DS 439. 

Anlæg til produktion af varmt vand skal dimensioneres til en maksimal fremløbstemperatur på 60 °C og en maksimal returtemperatur på 30 °C. Ved disse temperaturer skal vandet kunne opvarmes fra 10 °C til 55 °C. 

Man kan anvende en opbygning med varmtvandsbeholder eller gennemstrømningsveksler.

De væsentligste data for et anlæg til varmtvandsproduktion er:

  1. Antallet af ”normallejligheder”
  2. Den effekt, som varmefladen kan tilføre vandet
  3. Beholderens volumen.

I den forbindelse anvendes: 

  • Antallet af bygningens normallejligheder findes som bygningens energibehov pr. døgn divideret med en normallejligheds energiforbrug pr. døgn.
  • Antallet af normallejligheder beregnes ud fra det faktiske antal lejligheder, antal beboere pr. lejlighed samt antal badeværelser og effekter pr. tapning.

N = Σ (n * p * v * E) / 3,5 * 4,36

N = Antallet af normallejligheder

n = Antallet af lejligheder

p = Antal beboere pr. lejlighed

v = Varmtvandsenheder i lejligheden. Sættes til 1 i boliger med 1 badeværelse

E = Det beregningsmæssige energibehov pr. varmtvandsenhed. Sættes til 4,36 i boliger med 1 badeværelse.

Gennemstrømningsvandvarmer

Undersøg med det lokale varmeværk, om der kan opsættes gennemstrømningsveksler. 

Nedenstående figur kan anvendes direkte til dimensionering af gennemstrømningsvandvarmere. 

Figuren viser den dimensionerende effekt til varmt brugsvand (maksimal 1-minutværdi, opvarmning 45-10 = 35 °C) som funktion af antallet af normallejligheder.

Image
Antal normallejligheder

Eksempel 

I en ejendom er der 100 lejligheder med gennemsnitligt 3 personer pr. lejlighed. Der er en varmtvandsenhed pr. lejlighed. På baggrund af dette kan antallet af normallejligheder N beregnes til: 

N = Σ ( 100 * 3 * 1 * 4,36) / 3,5 * 4,36 = 86

Der vælges en gennemstrømningsvandvarmer med en effekt på ca. 300 kW. Varmespiralens effekt inkl. 15 % stentillæg kan derfor beregnes til ca. 345 kW.

Varmtvandsbeholder

Alternativet er en varmtvandsbeholder. En varmtvandsbeholder skal have stor overflade på spiralen og være en såkaldt fjernvarmemodel. Se dimensionering af varmtvandsbeholdere i energiløsning:

Udskiftning af varmtvandsbeholder

Det lokale fjernvarmeværks bestemmelser for montage skal altid følges. 

Installationen skal udføres, så den lever op til gældende regler i forskrifter for vand- og varmeinstallationer, herunder DS 469 for varmeanlæg, DS 452 for isolering af tekniske installationer og DS 439 for vandinstallationer.

Den eksisterende oliekedel kobles fra aftrækket (skorstenen), varmeanlægget og varmtvandsbeholderen. Oliekedlen demonteres. Det samme gælder varmtvandsbeholderen, hvis den skal udskiftes. 

Fjernvarmeveksleren placeres i varmecentralen og tilsluttes de 2 rør, som fjernvarmeværket har ført ind i ejendommen. 

Rør til varmt brugsvand tilsluttes enten varmeveksler eller varmvandsbeholder. Rør til radiatorsystemet tilsluttes. 

Få evt. en murer til at mure hullet til efter røggasrørets gennemføring i skorstenen.

Rørføring gennem fundament mv. skal sikres, så der ikke kan trænge vand ind.

Afklar med husejeren, om der er specifikke områder omkring husets fundament, som ofte står under vand i forbindelse med kraftige regnskyl. Det kan bevirke, at der skal træffes ekstra foranstaltninger for at hindre vandindtrængning.

VVS-montører må gerne tilslutte styring og pumper m.m. til eksisterende installation/afbryder, men hvis der skal etableres nye eltavler eller faste elinstallationer, skal dette foretages af en autoriseret elinstallatør.

Fjernvarmeanlæggets bruger skal have udleveret den fyldestgørende driftsvejledning, som skal følge med anlægget fra installatøren.

Vejledningen skal være i overensstemmelse med leverandørens forskrifter vedrørende komponenternes drift og vedligehold.

Varmtvandstemperatur 

Indstillingen af varmtvandstemperaturen skal være 50-55 °C. Hvis temperaturen kommer over 60 °C, vil der ske en kraftig udfældning af kalk, både i systemet og på varmtvandsbeholderen /gennemstrømningsvandvarmerens varmeveksler. 

Øget kalklag på overfladerne giver en dårlig afkøling.

På gennemstrømningsvekslere er der ikke umiddelbart risiko for bakterievækst på grund af det lille vandindhold, så varmtvandstemperaturen kan typisk stilles til 50 °C afhængig af driftsforholdene.

Radiatorventiler med forindstilling 

Indstillingen af radiatorventilerne kan sædvanligvis foretages efter rummets varmebehov. Vær dog opmærksom på, at ventiler i rum med for små radiatorer bør indstilles efter radiatorydelsen. 

Der kan enten anvendes termostater med integreret forindstilling eller mængdebegrænsende ventiler i radiatorens returstreng. 

Forbrugeren bør instrueres i, at alle radiatorer så vidt muligt skal være i drift, og at radiatorer i samme rum indstilles til den samme temperatur.

Ifølge Bygningsreglementets § 391 er det lovpligtigt at gennemføres en funktionsafprøvning af nye varme- og køleanlæg før ibrugtagning. 

Funktionsafprøvningen skal påvise, at varme- og køleanlæggene overholder Bygningsreglementets krav til indregulering og styring. 

Dokumentation af funktionsafprøvningen skal indsendes til kommunen senest ved færdigmelding.

Ved indregulering forstås, at centralvarmevandet fordeles, så de enkelte radiatorer eller gulvvarmekredse tilføres de beregnede og projekterede vandmængder og tilsvarende beregnede temperatursæt for at opnå en energieffektiv drift.

Indregulering sker ved dels at forindstille samtlige strengreguleringsventiler samt samtlige reguleringsorganer i radiator- og/eller gulvvarmeanlægget (radiatortermostatventiler og reguleringsventiler til gulvvarme), dels at indstille varmeanlæggets fremløbstemperaturstyring.

Ved styring af anlægget forstås en behovsstyring, der kan tilpasse ydelsen efter det aktuelle behov for at opnå en energieffektiv drift.

Der er typisk tale om fremløbstemperaturstyringen (vejrkompenseringen), der regulerer fremløbstemperaturen som funktion af udetemperaturen. Desuden skal styringen foretage skift mellem rumopvarmning og brugsvandsopvarmning.

Vejledning til funktionsafprøvning

Vedligeholdelse af fjernvarmeinstallationen ved regelmæssige eftersyn er særdeles vigtigt både energi- og driftsmæssigt.

Hovedeftersyn 

Ved hovedeftersynet tjekkes både fjernvarmeinstallationen, boligerne og beboernes forbrugsvaner. 

Alle fjernvarmeinstallationer i ejendommen efterses, testes og justeres. Lige fra hovedinstallationens forskellige dele til radiatortermostaterne.

Der foretages en gennemgang af boligerne for at vurdere energiforbruget. F.eks. tjekkes isolering, vinduer og radiatorstørrelser. 

Endelig får beboerne en grundig vejledning i, hvordan gode vaner kan holde på varmen og holde varmeforbruget nede. 

Vedligeholdelsestjek

Hvert andet år bør der foretages et vedligeholdelsestjek af fjernvarmeanlægget, hvor alt bliver justeret, så det virker, som det skal.

Mere om konvertering fra oliefyret varmecentral til fjernvarme

Andre relevante energiløsninger

Energiløsning

Isolering af rørinstallation til centralvarme og varmt brugsvand

Det bør overvejes at efterisolere rør til radiatorer, konvektorer og gulvvarme, hvis de kun er isoleret med 30 mm isolering eller mindre.

Energiløsning

Renovering af fjernevarmeforsynet varmecentral

Energiløsningen gennemgår, hvordan en fjernvarmeforsynet varmecentral i etageboliger kan renoveres.

Energiløsning

Udskiftning af større cirkulationspumper

Udskift cirkulationspumpen, hvis den ikke er en trinløs regulerbar pumpe. 

Yderligere information

Bygningsreglementet

Danske Standarder

DS 439 Vandinstallationer
DS 452 Termisk isolering af tekniske installationer 
DS 469 Varme- og køleanlæg i bygninger