I fjernvarmeanlæg udskiftes den selvvirkende ventil i fjernvarmereturen med en motorstyret tovejsventil, som styres af vejrkompenseringsanlægget (se figur 1 og 2). Ved svingende differenstryk kan det være nødvendigt at montere en trykdifferensregulator over reguleringsventilen.
I anlæg med direkte tilslutning anvendes som regel en kontraventil, så anlægget ikke kortslutter, f.eks. hvis pumpen stoppes. Denne kontraventil skal dimensioneres til den maksimale vandstrøm i varmeanlægget.
I anlæg med olie- og gasfyrede kedler med stort vandindhold på omkring 20-100 liter påbygges en shunt og en motorstyret trevejsventil, som styres af vejrkompenseringsanlægget (se figur 3).
I anlæg med olie- og gasfyrede kedler med lille vandindhold skal muligheden for etablering af vejrkompensering undersøges nærmere i hvert enkelt tilfælde (se figur 4). Der er ingen shunt, og kedelfremløbstemperaturen er lig med anlæggets fremløbstemperatur. Hvis kedelleverandøren har en tilpasset løsning, anvendes denne normalt. Hvis andre leverandører anvendes, skal der findes en tilpasset løsning inkl. forbindelsesdiagrammer og tilpasset software i regulatoren.
Ældre kedler vil typisk ikke være forberedt for vejrkompensering, og en ombygning af varmesystemet kan derfor komme på tale. En automatikleverandør bør tages med på råd.