Polystyren (EPS)

Ekspanderet polystyren (EPS) er baseret på plastik. I Danmark kendes det også som flamingo. Det er ofte fremstillet af restolie fra olieudvinding. Ved hjælp af damp bliver plastikken udvidet til små kugler, der enten smeltes og omformes til faste plader eller bruges som granulat. Polystyren anvendes ofte i lukkede konstruktioner såsom tag-, væg- og terrænkonstruktioner. Polystyren har været anvendt i Danmark siden 1960’erne.

Polystyren som løsfyld i form af granulat har været anvendt til hulmursisolering siden 1970’erne. Det kan anvendes både i nye hulmure og indblæses som efterisolering. Man skal være særligt opmærksom på at sikre konstruktioner mod huller og åbninger, da granulatet ellers løber ud. Det gælder bl.a. ved tekniske gennemføringer og åbninger omkring døre og vinduer. Af samme årsag anvendes polystyren ikke som løsfyld på lofter eller andre rum, der ikke kan sikres fuldstændig.

Image
Brand

Brand

Polystyren som isolering brandklassificeres som klasse E eller F, hvilket man skal tage højde for i sin konstruktionsopbygning ved at sikre den nødvendige brandsikring. Polystyren som isoleringsmateriale i hulmur opfylder brandkrav til ydervægskonstruktioner. 

Hvor de bærende bygningsdele ikke udføres i materialer, som er mindst klasse A2-s1,d0, må der ikke anvendes isoleringsmaterialer, der er ringere end materialeklasse B-s1,d0 i forbindelse med disse bærende bygningsdele.

Image
Fugt

Fugt

Kuglernes lukkede porer gør, at det kun i meget begrænset omfang kan lagre og lede fugt. Det er derfor ikke kapillaraktivt. Polystyren er modstandsdygtigt overfor skimmelvækst og råd.

Ekspanderet polystyren (EPS) er på pladeform et trykfast materiale, der ofte anvendes som kapillarbrydende lag i terrændækskonstruktioner. Desuden kan det anvendes i tagkonstruktioner og kælderydervægge. Pladerne bliver ofte monteret kant mod kant, og det er derfor vigtigt at have to forskudte lag.

Image
Brand

Brand

Polystyren som isolering brandklassificeres som klasse E eller F, hvilket man skal tage højde for i sin konstruktionsopbygning ved at sikre den nødvendige brandsikring. Polystyren som isoleringsmateriale i kældervægge, hulmure og terrændæk opfylder brandkrav. 

Hvis de bærende bygningsdele ikke er lavet af materialer, der som minimum er klassificeret A2-s1,d0, må isoleringsmaterialerne omkring dem ikke have en lavere brandklasse end B-s1,d0.

Image
Fugt

Fugt

Trykfast polystyren har en vanddampsmodstandsfaktor på 20-100, hvilket gør, at det kun i meget begrænset omfang kan optage, lede og diffundere (sprede) fugt. Polystyren er modstandsdygtigt overfor skimmelvækst og råd.

Image
Sætning

Bæreevne

Trykfast polystyren har en bæreevne mellem 60-400 kPa. Trykfast polystyren med høj densitet (op mod 50 kg/m3) har tilstrækkelig bæreevne til at blive benyttet i terrændæk og tagkonstruktioner med høj lastpåvirkning. Produkter med lavere densitet har tilstrækkelig bæreevne og stivhed til anvendelse i tag- og vægkonstruktioner med lavere lastpåvirkning.

PUR

PUR er et isoleringsmateriale, der fremstilles ved en kemisk reaktion mellem en kemisk hærder og en syntetisk harpiks. PUR-materialet har en lukket cellestruktur, der bliver fyldt med gas, når den ekspanderes. Det øger materialets isoleringsevne.

PUR-isolering fremstilles i hårde isoleringsplader og anvendes i gulv-, tag- og facadekonstruktioner. Det kan fremstilles med en lav varmeledningsevne, som gør det særlig fordelagtigt til renoveringsprojekter, hvor isoleringen skal være så tynd som muligt.

Image
Brand

Brand

PUR-isolering klassificeres til brandklasse F. Hvis der er benyttet brandhæmmer, er klassificeringen E. Derfor skal konstruktioner med PUR-isolering brandsikres på anden vis. Ved korrekt og foreskrevet anvendelse efter de tekniske standarder DoP og ETA, kan der opnås en klassifikation på B-s1,d0. 

Hvor de bærende bygningsdele ikke udføres i materialer, som er mindst klasse A2-s1,d0, må der ikke anvendes isoleringsmaterialer, der er ringere end materialeklasse B-s1,d0 i forbindelse med disse bærende bygningsdele.

Image
Fugt

Fugt

PUR-isolerings lukkede cellestruktur medfører en vanddampsmodstandsfaktor på 50-75, hvilket gør, at det kun i meget begrænset omfang kan optage, lede og sprede (diffundere) fugt. PUR er modstandsdygtigt overfor skimmelvækst og råd.

Image
Sætning

Bæreevne

PUR-isolering har en bæreevne på 120-150 kPa og betegnes derved som trykfast. PUR-isolering har tilstrækkelig bæreevne til benyttelse i terrændæk og stivhed til anvendelse i tag- og vægkonstruktioner.