Udførelse

Sådan udfører du energiløsningen i praksis. Du kan bruge guiden til at sikre, at du husker alle trin, eller i samtale med dine kunder, så de forstår, hvad renoveringen indebærer.

Efterisolering af ydervæggen bør foretages under hensyntagen til etageboligernes arkitektur. Her tænkes der især på facadebeklædningen uden på isoleringsmaterialet. 

Der skal vælges én af 2 muligheder for udvendig efterisolering af sandwichbetonelementer: Facadebeklædning ophængt i skelet eller pudset facade.

I begge tilfælde bør montagevejledningen fra leverandøren følges.

Undersøgelse af fundament og ydervæg

En rådgiver bør vurdere, om der er skader, og om disse er ”kosmetiske” eller har kritisk karakter, inden efterisoleringen udføres.

En rådgiver bør vurdere, om den eksisterende ydervægskonstruktion har styrke nok til at optage belastningen fra den nye isolering og facadebeklædning. Hvis den nye facade er tung - f.eks. består af en skalmur, skal der etableres et nyt randfundament. Det nye fundament bør ikke være i forbindelse med det eksisterende fundament, dvs. der skal isolering imellem. 

Løsning 1: Facadebeklædning ophængt i skelet

På den eksisterende ydervæg opbygges et skelet til den nye isolering med facadebeklædning. Der isoleres i skelettet således, at isoleringen sidder stramt. På ydersiden af isoleringen monteres vindspærre. 

Beklædningen kan f.eks. bestå af skærmtegl, der ophænges i et specialfremstillet stålskelet. Beklædningen kan også bestå af træ, fibercementplader eller andre materialer, der ophænges i et skelet af slidset stål eller træ. Endelig findes der også skeletkonstruktioner fremstillet i isoleringsmateriale, så kuldebroer minimeres. 

Isoleringen bør bestå af 2 isoleringslag med forskudte samlinger. Hvis facadebeklædningen er diffusionstæt, skal der være et ventileret hulrum mellem isoleringslaget/vindspærren og beklædningen. Er facadebeklædningen diffusionsåben, kan den opsættes direkte på isoleringslaget.

Ved tagfoden må efterisoleringen ikke forhindre ventilationen af tagkonstruktionen, og ved soklen/kældervæggen bør facadebeklædningen have udvendigt fremspring i forhold til sokkel- eller kældervægsisolering.

De indbyggede kuldebroer ved vandrette og lodrette elementsamlinger vil blive brudt ved den udvendige efterisolering.

Løsning 2: Pudset facade 

Den anden mulighed er at anvende et efterisoleringssystem med stiv isolering fastholdt med dyvler og afsluttet med puds. Isoleringen kan i dette tilfælde godt være i lag med omhyggeligt udførte samlinger. 

De indbyggede kuldebroer ved vandrette og lodrette elementsamlinger vil blive brudt ved den udvendige efterisolering.

Kuldebro ved vinduer

Hvis der i ydervæggen er udtjente vinduer eller døre, bør disse udskiftes samtidigt. 

Hvis vinduer og døre er i så god stand, at de ønskes bevaret, vil det være en fordel at flytte dem med ud i isoleringslaget, så de integreres i den nye ydervæg med regn- og lufttæt samling mellem karm og vindueshul. 

Herved elimineres en kuldebro i samlingen omkring vinduet.

Det kræver en isoleringstykkelse, der er større end vinduets karmdybde. Hvis den udvendige efterisolering er opsat i en skeletkonstruktion, er der typisk et skelet omkring vinduerne, som vinduerne kan gøres fast i.

Er løsningen udført med isolering og puds, vil vinduerne kunne gøres fast med beslag til betonsandwichelementerne.

Hvis tagudhænget ikke kan dække over den nye efterisoleringstykkelse inklusive facadebeklædning, kan der udføres en løsning med en reduceret isoleringstykkelse.

Flytning af ventilation m.m.

Udeluftventiler i ydervæggen udskiftes til en længere udgave, så de kan nå den udvendig side af den nye beklædning. De bør være kondens- og lydisolerede.

Nedløbsbrøndene skal flyttes ud til en passende afstand og placering i forhold til ydervægskonstruktionen, og nedløbsrør skal ligeledes tilpasses den nye konstruktion.

Udendørsbelysning skal demonteres og flyttes med ud på den nye facadebeklædning. Arbejder skal udføres af en autoriseret elektriker.

Krav til forhold omkring brand og lyd

Der kan være krav til forhold omkring f.eks. brand og lyd, som ikke er nævnt i denne energiløsning. Det påhviler brugeren at undersøge dette i det konkrete tilfælde.

Webinar: Undgå fejl ved efterisolering

Hør om, hvordan du kan undgå typiske fejl i forbindelse med energirenovering af klimaskærmen, herunder hvornår der kan være behov for supplerende tiltag.

Webinaret blev afholdt d. 12. juni 2022.

Accepter venligst markedsføringscookies for at se dette indhold

Mere om udvendig efterisolering af betonsandwichelementer

Andre relevante energiløsninger

Energiløsning

Udvendig efterisolering af letbetonvægge

Etageboliger med letbetonvægge har ofte et stort varmetab ud gennem ydervæggene.

Energiløsning

Udvendig efterisolering af massive murede vægge

Den udvendige efterisolering bør ske under hensyntagen til arkitektoniske og konstruktive forhold.

Energiløsning

Murede ydervægge - udvendig efterisolering afsluttet med formur

Energiløsningen gælder for udvendig isolering af massive murede ydervægge, kanalmure, hule mure og udfyldningsmurværk i etageboliger.

Yderligere information

VIF

VarmeIsoleringsForeningens produktoversigt  

vif-isolering.dk

SBi-anvisninger

SBi-anvisning 221: Efterisolering af etageboliger
SBi-anvisning 224: Fugt i bygninger
anvisninger.dk

BYG-ERFA Erfaringsblade

(21) 16 09 01 Udvendig (efter)isolering – tegl-, beton- og letbetonvægge med puds på isolering 
(29) 08 04 28 Revner i bygninger - udbedring i beton og murværk
(29) 07 12 28 Revner i bygninger - eksempler, årsag og risiko
(31) 20 04 28 Sålbænke i murværk
byg-erfa.dk