Udførelse

Sådan udfører du energiløsningen i praksis. Du kan bruge guiden til at sikre, at du husker alle trin, eller i samtale med din kunde, så de forstår, hvad renoveringen indebærer.

Valg af samlet løsning

Overvej mulighederne ud fra ydervæggenes konstruktion og tilstand samt arbejdets omfang inkl. følgearbejder som ændring af fundament, ændringer ved vinduer, afslutninger ved tag, ændringer af kældernedgange mv. 

Ydervæggenes konstruktion 

Et godt overblik kan sikres med termograferinger, der tydeligt vil vise fulde mure, hule mure, kanalmure og kuldebroer. Bygningstegninger og projektmateriale er en god hjælp, men er ikke altid helt korrekte. Der kan være forskel på murværkskonstruktionerne fra bygning til bygning i en etagebebyggelse, selvom bygningerne ser ens ud. 

Statik

Hvis en formur skal flyttes ud eller genanvendes, bør en rådgiver vurdere, om den ombyggede eksisterende ydervægskonstruktion har styrke nok til at optage lodrette og vandrette belastninger, og hvordan murens stabilitet sikres. Valg af sten og mørteltyper samt tiltag til midlertidig afstivning og tiltag til sikring af murens fremtidige stabilitet, fastlægges af rådgiver. 

Murværk 

Ydervægge og fundament gennemgås for sætningsskader og revner. Eventuelle skader vurderes, og afhjælpning fastlægges, så den kan indgå i det samlede arbejde. I den færdige konstruktion skal bagmuren være lufttæt og formuren være diffusionsåben, så konstruktionen kan fungere fugtmæssigt korrekt. Da formuren i den efterisolerede konstruktion bliver relativt kold og fugtig, skal stenene være frostfaste, så frostsprængninger undgås.

Genanvendelse af formur

Inden en løsning bliver valgt, skal det afklares, om murstenene kan anvendes i den nye velisolerede konstruktion. En formur med ikke-frostfaste og/eller diffusionstætte facadesten kan medføre afskalninger og revner i mursten.

Formurens fremtræden 

Ikke alle afhuggede sten kan genanvendes, og nye sten skal ligne de oprindelige bedst muligt. Ved opmuringen skal blandingen af nye og gamle sten ske med omtanke. Fugetype skal svare til de oprindelige. Afrensning af ikke ændret murværk kan få den efterisolerede mur og den ikke-ændrede murværk til at fremstå ens. 

Fundament 

Afhængigt af isoleringstykkelsen og dermed den ny murs samlede tykkelse kan vælges en konsolløsning med betonbjælker eller teglbjælker eller et nyt stribefundament støbt på stedet. Hvis løsningen omfatter bedre isolering og/eller tyndere formur, så murtykkelsen kun øges med 10-20 mm, kan det eksisterende fundament anvendes.

Image
Murede ydervægge

Eventuelle skader i eksisterende mur af betydning for fugtforhold og statik udbedres. 

Nyt stribefundament støbes, eller konsolløsning med betonbjælker/teglbjælker etableres. 

Isoleringen fastgøres, og den ny formur opføres på fundamentet. 

Trådbindere bores ind i oprindelig mur. Overgange til eksisterende murværk bør udføres med fortanding, som sikrer, at den nødvendige dilatationsfuge ikke fremstår tydeligt. 

Eksisterende vinduer eller nye vinduer flyttes ud i den kommende facade og fastgøres med beslag i bagmuren. 

Fuger og sålbænke i den ny skalmur udføres svarende til det oprindelige murværk. 

Tagkonstruktionens udhæng ombygges/forlænges om nødvendigt, så den svarer til den oprindelige afslutning over ydervæggen.

Image
Murede ydervægge

Hvis bæreevnen overfor lodret og/eller vandret last ikke er tilstrækkelig for bagmuren, etableres midlertidige understøtninger, der sikrer ydervæggens bæreevne i renoveringsprocessen, f.eks. med stålsøjler. Formuren nedtages/hugges af. 

Mørtelpuder fjernes. Mursten sendes til afrensning, så de kan genanvendes.

Eventuelle skader i eksisterende bagmur af betydning for fugtforhold og statik udbedres.

Fundamentløsning etableres med konsol og betonbjælker/teglbjælker eller stribefundament.

Isoleringen fastgøres, og den ny formur opmures.

De oprindelige mursten blandes med nye mursten, der bedst muligt svarer til de oprindelige genanvendte mursten.

Der udføres om nødvendigt EPS-søjler i murværket for at sikre den fremtidige stabilitet.

Trådbindere bores ind i bagmur. Overgange til eksisterende murværk bør udføres med fortanding, som sikrer, at den nødvendige dilatationsfuge ikke fremstår tydeligt.

Eksisterende vinduer eller nye vinduer flyttes ud i den kommende facade og fastgøres med beslag i bagmuren.

Fuger og sålbænke i den ny formur udføres svarende til det oprindelige murværk.

Tagkonstruktionens udhæng ombygges/forlænges om nødvendigt, så den svarer til den oprindelige afslutning over ydervæggen.

Tag

Ændringer i murtykkelsen vil ofte kunne tilpasses eksisterende tagudhæng. For bygninger uden tagudhæng eller uden tagudhæng i gavle, må tagfladen forlænges, og tagrender og nedløbsrør over facader flyttes ud. 

Vinduer og døre

Ved mindre ændringer af ydervæggens tykkelse bliver ændringer af murfalse ved vinduer og altandøre beskedne. Ved større ændringer, f.eks. i forbindelse med ny skalmur bør vinduer og døre flyttes til formuren med traditionel murfals og fastgøres med beslag i bagmuren, så kuldebroer undgås. Det bør i den sammenhæng overvejes om vinduerne skal udskiftes. 

Udeluftventiler, elinstallationer mv. 

Ydervægsventiler til ventilation udskiftes. Ledningsføringer, belysning, nedløbsrør mv. flyttes ud til ny formur.

Mere om udvendig efterisolering af murede ydervægge

Andre relevante energiløsninger

Energiløsning

Udvendig efterisolering af massive murede vægge

Den udvendige efterisolering bør ske under hensyntagen til arkitektoniske og konstruktive forhold.

Energiløsning

Udvendig efterisolering af letbetonvægge

Etageboliger med letbetonvægge har ofte et stort varmetab ud gennem ydervæggene.

Energiløsning

Hulmursisolering

Energiløsningen gennemgår isolering af hule ydervægge i etageboliger.

Yderligere information

VIF

VarmeIsoleringsForeningens produktoversigt  

vif-isolering.dk

BYG-ERFA Erfaringsblade

(21) 19 04 03 Revner i hjørner ved skalmure pga. temperatur- og fugtbevægelser
byg-erfa.dk

Mur- og tagdetaljer (KT93)

SBi-anvisninger

SBi-anvisning 221: Efterisolering af etageboliger
SBi-anvisning 224: Fugt i bygninger
anvisninger.dk