Husk at indregulere – også når du installerer varmepumper

Hovedparten af alle varmepumpeinstallationer er af god kvalitet på trods af nogle dårlige sager beskrevet i pressen tidligere på året. Men det er vigtigt at få varmepumpen indreguleret ordentligt. Det oplyser Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Der dukker fra tid til anden negative historier op i pressen om dårligt arbejde udført i forbindelse med varmepumpeinstallationer. Senest skete det i februar og marts. Det kan give et billede af en branche, der ikke har styr på sine varmepumpeinstallationer. Men generelt er det ikke et sandfærdigt billede, oplyser Pia Rasmussen, leder af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

”Vi undersøgte senest i 2021 kvaliteten af 28 tilfældigt udvalgte varmepumpeinstallationer, og resultatet var, at 21, svarende til 75%, blev betegnet som installationer i god kvalitet. For de resterende 7, eller 25 %, var problemerne ofte fejl relateret til indregulering, hvilket er fejl, vi også ser for andre opvarmningsformer og altså ikke alene for varmepumper. Desuden er det relativt enkelt at rette op på indreguleringsfejl, så det er ikke meget katastrofale fejl.” 

Du kan være med til at fremme den gode kvalitet
Pia Rasmussen opfordrer samtidig til, at installatørvirksomheder gør en dyd ud af at levere god kvalitet og også husker god indregulering, så man ikke skader varmepumpernes ry og udbredelse på grund af historier om dårlige installationer.

”På Videncentrets hjemmeside har vi gode beskrivelser af, hvordan man udfører en god varmepumpeinstallation. Desuden kan man lade sig VE-godkende og gennemgå et tre-dages varmepumpekursus i den forbindelse. Vores undersøgelse viser, at installationer udført af en installatør med VE-godkendelse i gennemsnit scorer højere på kvalitet. Med en VE-godkendelse i hånden kan virksomheden samtidig skilte med, at man har uddannet sig mere end andre, hvilket kan være med til at give boligejerne tryghed,” siger Pia Rasmussen.

Find energiløsninger og guides om varmepumper her.

Læs mere om VE-godkendelse her.